Hoe schrijf je een subsidieaanvraag?
Subsidies zijn een uitstekende manier om je bedrijf verder te laten groeien, maar het schrijven van een subsidieaanvraag kan uitdagend zijn, vooral als het je eerste keer is. Daarom hebben we een aantal tips samengesteld om je subsidieaanvraag naar een hoger niveau te tillen. Deze tips zijn niet alleen nuttig voor beginners, maar ook ervaren aanvragers kunnen er baat bij hebben. Hoe beter je aanvraag, hoe groter de kans op succes.
1. Begin op tijd
Het is belangrijk om op tijd te beginnen met je subsidieaanvraag, aangezien het veel tijd kan kosten om alles goed op papier te krijgen. Start daarom altijd met een gedetailleerde planning. Overweeg de volgende punten: Wanneer moet je indienen? Wanneer begint het project? Welke informatie en documenten heb je nodig?
Bekijk voor meer tips onze blog over de planning van je subsidieaanvraag.
2. Lees je goed in
In onze 12,5 jaar ervaring met het schrijven van subsidieaanvragen is dit wel één van de vaakst voorkomende fouten die wij zijn bij zelfgeschreven subsidieaanvragen. En dat heeft allemaal te maken met 3 hele simpele woorden...
Lees. Je. In.
Lees de website van de subsidieverstrekker grondig door. Klik op alle links die doorverwijzen naar andere pagina's. Hier zit vaak veel informatie achter verscholen. In de Staatscourant wordt de wet- en regelgeving van een subsidieregeling gepubliceerd. Daarnaast is het verstandig een een voorbeeld van een eerdere, goedgekeurde aanvragen te hebben.
Wij zien vaak dat de projecten in zelfgeschreven subsidievoorstellen nauwelijks (of helemaal niet) aansluiten bij de subsidieregeling. Stel jezelf daarom van te voren een aantal vragen:
1. Is de regeling voor mij bedoeld?
2. Welk type activiteiten staan centraal?
3. Voldoet mijn project aan de eisen van de subsidieverstrekker?
Zoals bij de Tip 1 al is gezegd, kan het schrijven van een aanvraag veel tijd kosten. Als je de voorwaarden en criteria goed in kaart brengt kun je snel en efficiënt te werk gaan, en vergroot je de kans dat je jouw werk niet voor niets doet.
3. Gebruik de aangeboden formats
Subsidiebeoordelaars bieden vaak een eigen structuur voor een aanvraag. Als je deze aanhoudt maak je het de beoordelaar een stuk makkelijker. Het helpt jou ook bij het schrijven van een aanvraag. Een format geeft je een duidelijke structuur. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.
Dit betekent niet dat je niet van de structuur af kunt wijken. Soms komt het je verhaallijn ten goede als je kleine aanpassingen doet. Pas wel op: soms mag niet dit en ben je verplicht je aan de structuur te houden.
4. Schrijf duidelijk en beknopt
Een subsidieverstrekker moet vaak veel aanvragen beoordelen. Daarom heeft hij of zij niet veel tijd om elk document tot in de kleinste detail door te lezen. Het is belangrijk om vakjargon, technische termen en complexe zinnen zoveel mogelijk te vermijden. Dit betekent niet dat dit ten koste moet gaan aan de kwaliteit van de inhoud. Zorg er in ieder geval voor dat de lezer niet hoeft te worstelen met het begrijpen van je taalgebruik.
Een goede manier om dit te doen, is door je subsidieaanvraag door te laten lezen door iemand die niet bekend is met je project. Vraag hem of haar om feedback te geven op je geschreven stuk. Daarnaast kun je het altijd voorleggen aan een expert met ervaring op subsidiegebied.
5. Leg de nadruk op impact
Het is niet voldoende om alleen te beschrijven wat je project inhoudt en hoe je het uit gaat voeren. Het is net zo belangrijk om te laten zien wat de impact van je project zal zijn. Vertel hoe het zal bijdragen aan het oplossen van een bepaalde uitdaging of probleem.
Een effectieve manier om dit te doen, is door concrete voorbeelden te geven. Gebruik statistieken en gegevens om argumenten te ondersteunen. Als je bijvoorbeeld een projectvoorstel doet dat gericht is op het verbeteren van de gezondheid van kwetsbare groepen in samenleving, kun je laten zien hoeveel mensen je met jouw project bereikt. Of laat zien hoe de gezondheid zal verbeteren als gevolg van jouw inspanningen.
Door de nadruk te leggen op het kwantificeren van de impact, kun je de lezer overtuigen dat het de moeite waard is om te financieren. Het laat zien dat het een significante bijdrage levert aan het oplossen van een bepaald probleem of uitdaging.
6. Formuleer een realistische begroting
Vaak wordt gevraagd een begroting aan te leveren. Hierin staat duidelijk wie van welke organisatie wat gaat doen en hoeveel tijd dit in beslag neemt. Het is belangrijk dat je begroting alle kosten dekt. Dus niet alleen de directe kosten, zoals salarissen en materiaalkosten. Ook de indirecte kosten zoals de administratie- en overheadkosten moeten gedekt worden.
Een andere belangrijke factor bij het opstellen van uw begroting is om ervoor te zorgen dat deze realistisch en haalbaar is. Het is belangrijk om uw kosten zorgvuldig te schatten en ervoor te zorgen dat uw project binnen het beschikbare budget blijft. Houd er rekening mee dat subsidieverstrekkers vaak vragen om een gedetailleerd overzicht van uw begroting en dat ze uw kosten kunnen controleren om ervoor te zorgen dat ze redelijk en passend zijn.
7. Double check
Lees je aanvraag nog eens goed door voordat je deze indient. Zo voorkom je eventuele fouten of onduidelijkheden. Zorg ervoor dat je aanvraag volledig accuraat is en dat alle informatie relevant is.
Naast het checken van de inhoud is het belangrijk om te controleren of je alle benodigde bijlagen en documenten in orde hebt. Wanneer een belangrijk document mist, wordt de aanvraag direct afgewezen. En dat zou zonde zijn.
8. Laat je aanvraag controleren (expertreviews)
Bij een subsidieaanvraag gaat het vaak om veel geld. Het is dan waardevol om je teksten te laten controleren door een ander persoon. Dit kan een vriend, collega of expert op het vlak van subsidies zijn.
Een expert geeft je antwoord op de volgende vragen:
- Of de aanvraag duidelijk en overtuigend is geschreven;
- Of de begroting goed is opgesteld;
- Of de doelen en resultaten realistisch en haalbaar zijn;
- Of er nog belangrijke stukken ontbreken
Meer weten?
Met deze 8 tips schrijf je zelf een succesvolle subsidieaanvraag. Op zoek naar passende subsidies om je innovatie te versnellen? Plan een vrijblijvende afspraak met onze consultants om over jouw idee te sparren. Neem dan contact op via +31 35 88 71 180 of laat een berichtje achter.