Planning van je subsidieaanvraag

26/7/2023

scroll verder

Planning van je subsidieaanvraag.

Het aanvragen van subsidie kan een complexe taak zijn, waardoor een goede planning van een essentieel belang is. Daarom geven wij 4 tips en redenen waarom vroegtijdig beginnen het aanvraagproces versoepelt en de kans op een succesvolle aanvraag vergroot.

Start op tijd.

Het klinkt voordehand liggend, maar dit zorgt bij aanvragers nog vaak voor problemen. Subsidieaanvragen kunnen complex en tijdrovend zijn. Door vroegtijdig te beginnen, zorg je ervoor dat je genoeg tijd hebt om alle vereiste informatie en documenten bijeen te verzamelen. Vaak neemt dit meer tijd in beslag dan verwacht. Zorg er dus voor dat je dit ver van te voren al regelt, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de subsidie is de gemiddelde voorbereidingstijd voor een subsidieaanvraag zo'n 3-6 maanden. Subsidies met een kleinere omvang, zoals de MIT Haalbaarheid, hebben soms maar 1-2 maanden ter voorbereiding nodig, terwijl een grote Europese aanvraag als de EIC Accelerator gemakkelijk 12 maanden in beslag kan nemen. Een adviseur kan je hierin helpen en een goede inschatting maken van de omvang van een project.

Budgettaire planning.

Door vroegtijdig te beginnen met een aanvraag kun je ook beter inschatten hoeveel subsidie je nodig hebt. Dit helpt je bij het opstellen van een realistische begroting die bijdraagt aan de kans van goedkeuring van je aanvraag. Het laat zien dat je de financiën op orde hebt en dat je financieel stabiel bent. Dit geeft de subsidieverstrekker meer vertrouwen in je project en verhoogt de kans op goedkeuring.

Bovendien is een goede budgettaire planning natuurlijk handig voor je eigen boekhouding. Het voorkomt onverwachte kosten en financiële problemen tijdens de uitvoering van een project.

Due diligence.

Het is belangrijk om tijdig de vereisten en voorwaarden van de subsidie door te nemen voordat je een aanvraag indient. Zo voorkom je fouten en weet je zeker dat je aan alle eisen voldoet. Als het om veel geld gaat wil je dat je goed bent voorbereid voor de indiening van je aanvraag. Neem een week de tijd om je aanvraag nog eens goed door te nemen. Vaak wordt aangeraden de aanvraag ook nog eens door een expert te laten lezen. Zij hebben ervaring met eerdere aanvragen en weten wat de vereisten en verwachtingen van een subsidieverstrekker zijn.

Flexibiliteit.

Tijdens het schrijven van een aanvraag vinden er vaak veranderingen in het projectplan plaats. Soms ook vlak voor het indieningsmoment. Wij zien regelmatig dat aanpassingen op het laatste moment zorgen voor stress en een vergrootte kans op fouten. Door vroegtijdig te beginnen voorkom je dus dat een onaangename verrassing vlak voor de indiening van de aanvraag voor stress zorgt. Zorg daarom voor een ruime planning met minimaal 1 week uitloop voor onverwachte zaken.

Bovendien kan het zijn dat sommige zaken meer tijd kosten dan je zelf had ingeschat. Om tijdnood te voorkomen is een goede, ruime planning dus belangrijk. Een adviseur kan je helpen een realistische planning op te stellen.

Vraag hulp.

Om de vroegtijdige start en planning van een subsidieaanvraag te waarborgen organiseert Wederic periodiek roadmap gesprekken. Zo weten wij wat er bij jou in de organisatie speelt, identificeren we subsidiekansen en kijken we naar een planning. Op deze manier bewaken we de deadline en werken we samen zorgvuldig tot een succesvolle aanvraag.

Ben jij ook geïnteresseerd in een roadmap gesprek? Of heb jij hulp nodig in je planning of het schrijven van een subsidieaanvraag? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen.