Internationaal ondernemen: financieringskansen en tips

scroll verder

Internationaal ondernemen: voor sommigen is het een droom. Voor anderen is het een bijkomstigheid. Wij zien dat veel ondernemers moeite hebben met internationaal zakendoen. Waar moet je beginnen? Hoe financier je de boel? Hoe zit het met intellectuele eigendommen? En hoe kom je in contact met de juiste mensen?

Internationaal ondernemen doe je zo.

Het exporteren van een innovatie kan een hoop gedoe zijn. Het vereist grondig onderzoek en planning. Wanneer je je niet goed voorbereidt loop je grote (financiële) risico’s en vergroot je de kans op vertragingen.

Om je goed voor te bereiden op je internationale avontuur geven we je wat tips en subsidiemogelijkheden om de stap naar het buitenland voor jou zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Algemene tips

Internationaal ondernemen biedt ongetwijfeld vele kansen, maar het vereist ook gedegen planning, onderzoek en een goed begrip van de unieke uitdagingen die het met zich meebrengt. Door deze algemene tips in je achterhoofd te houden, kun je jouw kansen op succes vergroten en je bedrijf positioneren voor groei en winstgevendheid in nieuwe internationale markten.

Voer een marktanalyse uit

Voordat je begint met ondernemen in een ander land, is het belangrijk om een goede marktanalyse uit te voeren. Zo krijg je inzicht in de vraag, concurrentie, kosten, cultuurverschillen en risico’s van het betreden van een nieuwe markt. Dit helpt om weloverwogen beslissingen te nemen en vergroot je kans op internationaal succes.

Wet- en regelgeving

Als ondernemer krijg je veel te maken met wetten en regels. Zo is het ook een belangrijk onderdeel van het internationaal zakendoen. Door je te verdiepen in de wet- en regelgeving van je doelland, voorkom je boetes en sancties. Daarnaast moet je de wet- en regelgeving begrijpen om intellectueel eigendom te kunnen beschermen. Het helpt je vertrouwen op te bouwen bij potentiële zakenpartners en geeft je inzicht in de risico’s die komen kijken bij het internationaal ondernemen.

Overweeg een lokale samenwerkingspartner

Vaak helpt het om lokale partners te vinden om mee samen te werken. Denk aan klanten, leveranciers, distributeurs, agenten of joint venture-partners. Zij hebben ervaring met de lokale markt en kunnen je helpen om succesvol te zijn in het buitenland. Ook helpt het bij het opbouwen van relaties met andere lokale bedrijven en belanghebbenden. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot meer kansen en samenwerkingsmogelijkheden in de toekomst.

Bovendien is het verstandig alvast in gesprek te gaan met een eerste potentiële klant om bijvoorbeeld je product te demonstreren. Zo kom je mogelijk in aanmerking voor de DHI subsidie.

Voor het vinden van een partner kun je contact opnemen met een Nederlandse ambassade in het buitenland. Zij verbinden je aan vertegenwoordigers van netwerkorganisaties als de Startup Liaison Officers, Netherlands Business Offices of het Innovatie Attaché Netwerk.

Intellectuele eigendommen

Het is belangrijk je intellectuele eigendommen (IE) te beschermen voordat je je innovatie naar het buitenland exporteert. Dit kan bijvoorbeeld door het aanvragen van octrooien, handelsmerken en auteursrechten in het buitenland. Het hebben van een IE-bescherming stelt je in staat juridische stappen te ondernemen tegen inbreukmakers en piraterij.

Naast bescherming van je IE kan het in sommige landen een vereiste zijn om dit vast te leggen, voordat je een markt mag betreden. Het niet naleven van bepaalde voorschriften kan leiden tot beperkingen en handelsbelemmeringen.

Cultuur

Elk land heeft zijn eigen cultuur en manier van zakendoen. Het is belangrijk om deze verschillen te begrijpen en hierop in te spelen. Kennis van de cultuur helpt je effectiever te communiceren en goede relaties op te bouwen. Daarnaast wil je voorkomen dat je onbedoeld mensen beledigt. Door je te verdiepen in de cultuur win je respect, wat je later een hoop voordelen kan opleveren.

Op het internet is veel te vinden over de cultuur en de manier van zaken doen in verschillende landen. De KvK en RVO hebben hier toegewezen pagina’s voor:

RVO: Landen en gebieden

KvK: Landeninformatie

Subsidieregelingen voor internationaal ondernemen.

De Nederlandse overheid probeert internationaal ondernemen te stimuleren door onder andere subsidieregelingen aan te bieden. Er zijn een hoop specifieke regelingen die je hiervoor aan kunt vragen. Wij bespreken de drie meest kansrijke.

DHI

De DHI is een subsidieregeling die het Nederlands MKB ondersteunt om succesvol internationaal te ondernemen. De regeling is breed en biedt kansen wanneer er concrete plannen liggen om op korte termijn in het buitenland actief te worden. De DHI kan worden aangevraagd voor elk land, behalve voor landen waarvoor internationale sancties gelden. DHI is een afkorting voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten. Op onze pagina over de DHI gaan we hier dieper op in.

De DHI subsidie dekt 50% tot 70% van je subsidiabele kosten. Voor een demonstratieproject is het maximale subsidiebedrag €200.000.Voor haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten is het maximum €100.000.

Eurostars

Werk jij met buitenlandse partners samen aan de ontwikkeling van een nieuwe innovatie voor een product, proces of dienst? Of ben je van plan dit te gaan doen? Dan biedt de Eurostars subsidieregeling mogelijkheden voor jou. Eurostars helpt het MKB om marktgerichte technologische ontwikkeling uit te voeren en de technische risico's van een innovatie te verkleinen. De regeling is populair en heeft een hoge slaagkans van gemiddeld 31%.

Een belangrijk criterium van de Eurostars subsidie is dat je met minimaal een partner uit een ander Eurostars land samenwerkt. De hoogte van de subsidiebedrag is afhankelijk van de type activiteiten en de deelnemers in het project. Het maximale subsidiebedrag voor Nederlandse deelnemers bedraagt €500.000. Het subsidiepercentage voor een MKB’er is 50%.

Lees meer over de Eurostars in onze blog.

GlobalStars

Met GlobalStars probeert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen aan te sporen om samen te werken met innovatieve economieën buiten Europa bij het uitvoeren van marktgericht R&D. Het doel is om economische groei te bevorderen en om oplossingen te vinden voor economische, strategische en maatschappelijke uitdagingen.

Bij elke GlobalStars call zal in de Staatscourant bekend worden gemaakt welke innovatieve economie het betreft, evenals het Nederlandse budget en het indieningstermijn. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de activiteiten van het project, de deelnemers en het land waarin ze gevestigd zijn.

GlobalStars heeft oproepen voor verschillende landen, waaronder in het verleden Taiwan, Singapore, India en Brazilië. Op de RVO website vind je meer informatie over recente openstellingen.

Meer informatie

Ontvang jij graag vrijblijvend advies over het internationaliseren van jouw onderneming? Onze adviseurs hebben ervaring met het betreden van buitenlandse markten en helpen je graag verder. Neem contact met ons op of download de whitepaper voor meer informatie.

Subsidiekansen en tips voor internationaal zakendoen
Krijg meer inzichten in subsidiekansen en tips voor internationaal zakendoen.
Kennismaken?

Vragen of opmerkingen? Of benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Wij lichten graag onze werkwijze toe in een kennismakingsgesprek.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.